27 ianuarie 2006

Regulile de circulaţie. Ale cui e?

Stau de ceva vreme si ma intreb daca regula cu blocatul intersectiei e facuta doar pentru prosti, sau e valabila pentru toti soferii?

Se pare ca fac parte din prima categorie, deoarece de fiecare data cand ma opresc la o distanta rezonabila de cel din fata si las loc sa mai treaca si altii daca se pune rosu, mi-o incasez rau de tot!

Astazi mi s-a umplut frigiderul cu sortimente variate de carne, si spun asta pentru ca buzele individului din Tico-ul din spatele meu articula in nestire cuvinte, insotite de gesturile obscene de rigoare. Hotarat lucru, ceva nu merge!

Ma gandesc ca domnul cu pricina nu este familiarizat cu noul cod rutier. Ma mai gandesc ca daca in intersectie nu sunt trasate romburi mari galbene si nu sunt atarnate de toti stalpii panouri de atentionare, probabil ca regula nu trebuie respectata acolo! Devine deci logic ca singurele intersectii din Bucuresti pe care nu trebuie sa le blochezi sunt Magheru cu Tache Ionescu şi C.A. Rosetti. In rest, LIBER LA INGHESUIALA!

Cat de dobitoc trebuie sa fii sa vezi ca in fata ta coada se lungeste pana la Ploiesti si totusi sa te indesi in curul masinii din fata, sperand ca doar doar oi putea sa treci dincolo de intersectie!?! In aceeasi categorie se inscriu soferii care merg pe autostrada pe banda din stanga, convinsi ca mai tare ca ei nu circula nimeni, si pe care trebuie sa ii misti de pe banda acaparata abuziv doar cu claxoane si injuraturi de mama.

N-am crezut ca o sa o spun vreodata, insa cine a mers in afara are alta perceptie despre cum poti sa conduci cu bun simt. Aveam senzatia ca cei care vin din strainatate si spun ca in Romania soferii sunt tarani, in vest e asa ... si pe dincolo, frumos, civilizat, sunt tradatori, snobi. Acum le dau dreptate. Dupa o scurta sesiune de condus pe sosele frantuzesti, am invatat ca:

- se circula intotdeauna pe banda / benzile din dreapta, indiferent de viteza, deoarece oricand poate fi unul care circula din spate cu o viteza mai mare ca a ta. E valabil si daca mergi cu 200 / h.
- intentia de a depasi se anunta cu semnal stanga si rabdare, nu cu flashuri si claxoane.
- daca ai un pârţ de maşină, dar circuli cu viteză mai mare decat un Corvette, acesta se va da la o parte sa-ti faca loc.
- daca ai incurcat banda si ai nevoie sa faci o manevra la stanga sau dreapta care presupune sa treci peste cel putin inca un sir de masini, daca pui semnalul si rogi frumos ti se va da cale libera.
- si nu in ultimul rand, ca daca treci prin dreptul unui radar care face poza, e musai sa zambesti! (ca oricum poza nu valoreaza nimic in afara Comunitatii Europene).

Niciun comentariu: