11 septembrie 2006

Hate list

Am câteva convingeri personale, pe care din păcate, sau din fericire, viaţa nu mi le-a infirmat până acum, dimpotrivă. Le-aş ţine pentru mine dacă ar fi o zi obişnuită, şi nu le-aş da în vileag, conştientă fiind că ar jigni pe unii sau pe alţii, involuntar. Astăzi însă e o zi mare: este ziua în care tocmai am revenit dintr-o micuţă escapadă pe meleaguri moldovene.
Mda. Să vă explic ce nu-mi place: nu-mi plac moldovenii. Şi aici înţeleg să împart Moldova geografică în două: Moldova (pe care o urăsc), şi Bucovina. De ce îi urăsc? Pentru că, începând cu oraşul Bacău, al cărei fan sunt încă de când mi-am pierdut locul de muncă din cauza unui intrigant provenit din acest oraş, şi trecând prin fiecare oraş moldonvenesc (atenţie, oraş! nu sat) oamenii sunt călăuziţi de câteva trăsături comune:
1. îşi doresc să plece din oraşul lor şi să se afirme într-un oraş mare (de preferinţă capitala)
2. deşi îşi doresc să plece din oraşul lor, nu renunţă la obiceiurile căpătate acolo şi de cele mai multe ori, nici la accent.
3. dacă ar putea să vorbească mult şi să nu muncească, ar fi senzaţional. Motiv pentru care nu se mulţumesc cu un job de rang inferior, ci îşi găsesc posturi care le permit să se afle cât mai mult în preajma celui care ia deciziile şi plăteşte salariile, obţinând de acesta recunoaşterea rapidă a unor merite inexistente dar măiestrit lăudate. Dacă ajung să ocupe ei înşişi posturi de conducere, sunt în continuare prefăcuţi şi lasă subalternilor impresia că le pasă de ei, pentru a-i putea controla mai bine.
4. sunt înceţi la minte şi dacă cineva le-o ia înainte, se simt călcaţi pe bătături şi se răzbună în modul lor caracteristic la prima ocazie.
5. Au întotdeauna o intrigă bine ticluită la dispoziţie.
6. Sunt, în general, murdari şi leneşi. Motiv pentru care îi pun pe alţii să facă treburile murdare pentru ei. Nu găsesc, nici o problemă, rămâne aşa.
7. Sunt şoferi foarte proşti şi lenţi şi au o ambiţie prostească ieşită din comun.
Să nu se mire deci dacă înjurătura "moldovean coclit şi prost" devine un leitmotiv pentru din ce în ce mai mulţi oameni. O merită. Din plin.

15 comentarii:

Anonim spunea...

oau,ce ura tineai ascunsa in tine :)

Anonim spunea...

păi şi ce fac dacă nu încap în nici o trăsătură? înseamnă că sunt intrusă în moldova, cu accent cu tot?! pe de altă parte, te aprob la ambiţia prostească, nu numai cu privire la condus.

Anonim spunea...

subscriu! pana acum am intalnit o singura exceptie :(

Anonim spunea...

i don't practice santeria, i don't have no crital ball ... but pun pariu ca e urasti o moldoveanca

Anonim spunea...

Ok, pentru ca cineva trebuie sa ia si apararea lor, fiind moldoveanca ma simt indreptatita sa-ti raspund.
1. who doesn't in romania?! poate doar cei care sunt deja intr-un oras mare. Mi se pare firesc ca, daca ai ambitii si asteptari de la viata sa urmaresti sa ti le indeplinesti. De cand ambitia e o chestie de condamnat?
2. Accentul e o chestie pe care o avem. Asa cum 3/4 dintre Bucuresti vorbesc cu "dupa" sau "du pa" (nu stiu cum e in capul lor) as in "cartea dupa masa" la fel e si cu ei... mi se pare o lipsa de caracter sa incerci sa "loose the accent" doar pentru ca da mai bine in jur
3.o pun pe seama unor experiente traite de tine pentru ca altfel suna a frustrare gen "vin astia din provincie si ne iau noua locurile de munca". Daca esti mai bun, tinteste tu spre postul de conducere.
4/5/6. din nou, pun pe seama experientelor traite de tine lucrurile enumerate, altfel mi se pare destul de stupid sa faci asemenea acuzatii care chiar nu tin de regiune...
7.chestia cu lentoarea credeam ca e o chestie specifica Ardealului, si oricum faptul ca in Bucuresti e atat de important sa te grabesti fie ca mergi la munca, la mall sau la film nu mi s-a parut niciodata un lucru in regula.
Anyway, sper sa rasara in calea ta si un moldovean/moldoveanca care sa-ti schimbe impresiile...si nu,nu andreea marin :))

sneakysid spunea...

hmmmm.... Andreea Marin.... regula care confirma ... mmm... regula?

Anonim spunea...

nu, era umorul de moldovean, discret si timid.

Anonim spunea...

Wow, e prima data cand intru pe blogu tau si deja sunt impresionat :D
Si ca sa-i raspund alexandrei:
1. De cand vin sa ne ia noua (celor din orasele mari) locurile de munca/la fac prin metodele descrise in post.
2. Accentu e o chestie extrem de enervanta pentru cei din jur, pentru ca ai impresia ca nu intelegi ce zice respectivu (eventual ca face misto de tine). Si va mai mirati ca nu va place lumea :D
3. Scrisesem altceva aici, dar m-am hotarat sa sterg si sa scriu: NO COMMENT. Asa e frumos :)
4/5/6. Astea intr-adevar, nu sunt specifice moldovenilor, poate cel mult apar mai des la ei, dar n-am stat sa-i studiez.
7. Pai trebe sa te grabesti, ca sa recuperezi timpul pierdut la semafoare, unde e plin de....stiti voi. Si dupa ce de-abia se misca se mai cred si regii soselei. Aia de NT sunt cei mai rai.

Anonim spunea...

Nu incercam sa deschid o polemica pe marginea regiunilor romanesti. Doar ca mi se confirma din nou o parere proasta fondata pe, probabil, experiente nefericite, sau pe "mi-a zis mie un prieten". Nu inteleg, sefii vostri sunt asa prosti de angajeaza niste neciopliti lingusitori si mai ales, cu un accent enervant?Daca da, poate jobul trebuie schimbat...

Anonim spunea...

Alexandra, majoritatea opiniilor (ale mele cel putin) se bazeaza pe experiente proprii, mai mult sau mai putin fericite. Oricum, tre' sa tii cont ca noi uram specia, nu fiecare reprezentat al ei. Se intampla sa fiu (bun) prieten cu ceva moldoveni, dar asta nu inseamna ca renunt la opiniile enuntate mai sus.
De Andreea Marin nu are rost sa discutam, ca deja mi se invarte capul :D

sneakysid spunea...

O nu! Va rog chiar sa nu vorbiti despre AM aici pe blog.
@strainu: specia e mult spus, insa ideea e corecta.
@alexandra: din pacate pentru moldoveni, din punctul meu de vedere, treaba este pur matematica: atata timp cat un procent covarsitor (in proportie de peste 90%) din moldovenii pe care i-am cunoscut se inscriu in tiparele de mai sus, "specia" este condamnata la genul de atitudine pe care il am in prezent. Adica indiferenta spre scarba. Asta inseamna deci ca nu pot decat sa ii compatimesc pe acei moldoveni ok care se chinuie sa stearga impresia proasta pe care au lasat-o ceilalti. Stii ce se spune despre prima impresie, ca este definitorie? Ei bine, inaintea ta au venit sa interactioneze cu mine suficienti moldoveni ca sa-mi lase impresia proasta de mai sus. Prima impresie deci? Nu vreau sa mai am de-a face cu ei.

Anonim spunea...

Fiecare are dreptul la o opinie si hai s-o lasam asa. Oricum aici mi se pareau doua idei diferite si anume:
1. urati moldovenii pentru ca sunt lenti, jegosi, etc.ceea ce nu ma deranjeaza catusi de putin, n-am complexe legate de aspectul asta, atata timp cat inca n-am intors inca nasul nimanui din loc.
2.faptul ca vin cei din provincie sa va ia voua locurile de munca. E, aici mi se pare ca aveti o mentalitate de "mitici" pentru ca, cu riscul de a ma repeta, daca sunteti voi mai buni,luati voi postul ala minunat pentru care se linguseste moldoveanul.
Parerea mea e ca ambitia de a pleca din orasul ala mic de provincie coroborata cu inteligenta (si aici va rog nu aruncati cu cocoloase de hartie)i-a facut pe moldoveni sa ajunga acolo unde voi visati sa ajungeti. In alta ordine de idei, singurii care cred eu ca ar putea sa emita astfel de "acuzatii" sunt ardelenii, si aici vorbesc din experienta mea, pentru ca nu pot reprosa nimic niciunui ardelean pe care l-am cunoscut, ba dimpotriva. Altfel, puneti mana si munciti!Am zis!

sneakysid spunea...

Alexandra, sa lamurim un lucru: nu sunt o frustrata care aspira la un post pe care mi l-a suflat un moldovean. Ocup un post de conducere, si-l ocup pentru ca am trudit pentru el. Nu ma razvratesc impotriva concurentei, ci impotriva linguselii si a incompetentei mascate pe care o afiseaza majoritatea moldovenilor cu care am avut de-a face, si cu care DIN PACATE trebuie sa lucrez acum LA NIVEL DE EGALITATE, desi nu sunt in stare nici macar sa scrie corect "imi trimiteti". Si cu falsa senzatie de putere pe care atat de multi moldoveni o dobandesc imediat ce pun mana pe un picut de putere. Si cu nesimtirea cu care se arunca in fata cu pieptul bombat, acoperindu-se, in cazul in care cineva protesteaza, cu vesnicul argument: "voi bucurestenii astia! ce, daca sunt din provincie sunt mai prost?"
Cine se scuza se acuza.

lorelei spunea...

Eu comentez tarziu, dar sincer nu ma pot abtine. Nu apar si nu contest ura ta pentru moloveni, dar ai fost cu adevarat virulenta si in ideea ta de subiectivitate ai omis faptul ca ceea ce e altfel nu e neaparat gresit. Iar ceea ce e gresit, daca se repeta destul de des, devine corect. Aceste defecte si poate inca cateva (ignoranta, prea multa bunatate pentru secolul in care traim, vesnica stare de reverie etc. ) au dat cativa "prosti" cu accent nasol pe care i-ai studiat la scoala. si nesimtiti astia care aspirau pe nedrept la conditia de scriitori au dat cu paru'n papushoi(cum se zice p aci la Moldova) si au scris cateva capodopere care te-au facut oleak( mold) sa citesti si sa gusti literatura, si prin urmare chiar sa scrii acest blog.
si iti multumesc cu adevarat...dar macar noi avem o origine...cine sunt bucurestenii la urma urmei?...un mozaic de ardeleni, moldoveni, olteni, banateni, munteni...
multumim pentru ura, dar traim vesnic cu speranta ca de la iubire la ura nu e decat un pas. te rog, nu ai un suflet asa mare incat sa urasti o asemenea masa de necunoscuti....prosti, dar multi

sneakysid spunea...

Daca huliti atata Bucurestiul cel eterogen si murdar, nu mai veniti pe aici. Stati la voi in Moldova cea curata si scrieti romane.