20 iulie 2006

Despre ursi

Pentru că de un sfert de oră rîd de un mail primit recent, nu mă pot abţine să nu-l transcriu mai jos.

"Cartierul brasovean Racadau este, conform canalului Discovery, singurul loc din lume unde traieste ursul gunoier (o specie de urs inrudita cu ursul brun, cu deosebirea ca e mult mai putoare). Incercand sa-l starpeasca, autoritatile brasovene, in frunte cu primarul George Scripcaru, au luat, de-a lungul timpului, mai multe masuri ce, in final, au condus la o concluzie oarecum logica: ursul este un animal mult mai inteligent decat George Scripcaru.
Prima masura pe care a luat-o Scripcaru imediat ce a ajuns primar al Brasovului a fost sa cheme ursii la ospat, dupa care, la fel ca ilustrul sau inaintas Lapusneanu, a incercat sa le faca felul. A doua zi, dupa ce a fost amenintat de mai multe organizatii, nu i-a mai impuscat, ci i-a deportat prin alte judete. Din nefericire, ursii nu s-au acomodat la fel de bine ca moldovenii in alte judete si s-au intors la tomberoanele din Racadau.
A doua mutare: mai multi baieti extrem de inteligenti de la AJVPS au pus in mancarea ursilor niste calmante ce erau, teoretic, destinate oamenilor. Drept urmare, ursii s-au enervat, iar unul dintre ei a omorat doi oameni. Concluzia logica la care s-a ajuns a fost ca ursul a turbat (in premiera mondiala, dat fiind ca ursii turbeaza, de regula, la fel de des ca balenele).
Un alt edil, viceprimarul Adrian Gabor, a venit cu ideea unor bomboane anti-urs - bomboane expirate de la fabrica locala de dulciuri. Din pacate, le-au pus in apropierea iernii, cand ursii bruni, spre deosebire de cei polari, hiberneaza. In paralel, s-a decis ca gunoiul sa fie luat mai devreme. Avand probabil o sursa in interior, ursii au aflat si s-au reorientat spre cartierul Schei, dupa care s-au dus la hibernare si i-a cam durut la coada de bomboanele lui Gabor.
Anul trecut, Scripcaru a montat niste tomberoane anti-urs, la 4.000 de euro bucata. La instalarea lor, autoritatile declarau ca sunt atat de sigure incat pana si oamenii or sa aiba dificultati in a pune gunoiul in ele. Dupa o saptamana, ursii lucrau deja in echipe de cate doi: unul deschidea containerul, tinea capacul si zambea la poze, iarcelalalt se servea. Daca va mai amintiti, anul trecut s-au montat chiar si niste garduri electrice in jurul tomberoanelor. Dat fiind ca ursii sunt tot acolo, am impresia ca gardul a fost cerut, de fapt, chiar de ei, ca sa-i tina la distanta pe toti cocalarii care se uita in gura lor cand iau masa."

Ce mi se pare foarte interesantă este dezbaterea intensă pe care au stârnit-o aceşti urşi la vremea incidentelor descrise mai sus. Îmi aduc aminte că urmăream ştirile un pic contrariată, fără o opinie personală bine definită, alarmată de pericolul pe care îl reprezentau urşii cei mari şi răi, fără să mă gândesc care ar putea fi de fapt realitatea. La o săptămână mai târziu un prieten mi-a spus despre urşi că sunt absolut inofensivi şi chiar sperioşi, şi că el îşi face un obicei din a merge week-end de week-end pe acolo să le dea de mâncare. Atunci am înţeles că nu mă ajută foarte tare să mă uit la ştiri. Am învăţat să-i ascult pe cei care aleg să aibă o opinie personală în afara camerelor de filmat ale televiziunilor. Urmăresc în continuare ştirile, dar ciulesc urechea pe lângă. Nu strică.

3 comentarii:

Anonim spunea...

una dintre cele mai faine insemnari pe care am avut ocazia sa le citesc!

Anonim spunea...

BRASOV.TENSIUNEA DE A FI SUB AMENINTARE!
Putina istorie.
Domnule Primar al Brasovului,George Scripcaru,
M-am gandit sa va expun o pagina mai putin cunoscuta de istorie, mai concret despre inceputul Razboiului Rece.
In martie 1948,in Berlinul Occidental sovieticii au interzis accesul spre oras al trenurilor occidentale, provocand o adevarata blocada.Trei luni mai tarziu,trupele URSS instituie blocada totala(aeriana,feroviara,rutiera) obligandu-i pe americani la instituirea unui pod aerian,ajungand la 895 zboruri in 24 de ore.In mai 1949,sovieticii renunta la blocada.
Ce vreau eu sa spun cu aceasta?Ca acelasi lucru se intampla in Brasov acum. O adevarata blocada informationala s-a instituit de presa brasoveana cu activitatea sau mai bine spus de corectitudinea activitatii pe care ati desfasurat-o, atat ca viceprimar cat si ca primar.
Aflam din cotidienele de Bucuresti,ca si cum am trai in alta tara, ba ca sunteti cercetat de Interpol, ba ca faceti invarteli de milioane de euro cu terenuri care nu se stie cum trec prin mainile dumneavastra,etc.
In timpul blocadei,presedintele american John Kennedy si-a tinut celebrul discurs de la Berlin, incheindu-l cu celebra propozitie in germana:/"Ich binn ein Berliner"/(Sunt un berlinez)
Eu inchei spunand: SUNT UN BRASOVEAN!.
Exprim,ca si presedintele american, acelasi lucru: UN MOD DE VIATA si TENSIUNEA DE A FI SUB AMENINTARE!





Linkuri utile:
http://www.adevarulonline.ro/arhiva/2006/Ianuarie/1311/170862.html

http://evz.ro/article.php?artid=199278

http://www3.ziare.ro/articol.php/1132640281
http://romerican.com/2006/06/21/george-scripcaru-si-zile-fara-apa/
http://www.brasov.ro/community/forum/viewtopic.php?t=86,

Anonim spunea...

tu esti moldoveanca, nu?